Tammi lattialauta on pitkäikäinen ja ekologinen valinta

12 October 2021
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Lattiamateriaalin valinta uuteen tai remontoitavaan kohteeseen on aina iso päätös. Erilaisten lattiamateriaalien valikoima on suuri ja lähes jokaisella materiaalilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Ensimmäinen asia, josta kannattaa lähteä liikkeelle materiaalin valinnassa on omat tarpeet ja toiveet. Kun toivottu lattiamateriaali on selvillä, kannattaa miettiä, soveltuvatko sen ominaisuudet tämänhetkiseen ja tulevaisuuden elämäntilanteen vaatimuksiin, sekä omaan budjettiin. Lattiamateriaalin valinnassa tulee ottaa huomioon myös sen käyttötarkoitus, mihin tilaan se tulee, ulkonäkö, kulutuksen kestävyys, minkälaista huoltoa se vaatii ja sen puhdistettavuus. Lattian kokonaiskustannukset muodostuvat materiaalikustannuksien lisäksi käyttöiästä ja asennuskustannuksista. Esimerkiksi tammi lattialauta tai koivu lattialauta voivat oikein hoidettuna olla käyttöiältään erittäin pitkäikäisiä ja kestää sukupolvelta toiselle. Tärkeää pitkän käyttöiän kannalta on, että lattia on oikein ja tarkoituksenmukaisesti suunniteltu ja toteutettu ja että sitä huolletaan oikein.

Lattiamateriaalin valintaa kannattaa miettiä huolella

Lattiamateriaalin valinnassa kannattaa myös huomioida se, että sopiiko se kantavaan rakenteeseen ja muiden jo mainittujen ominaisuuksien lisäksi, yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on myös sen käyttömukavuus. Valinnassa vaikuttavat myös omat arvot, esimerkiksi materiaalin ympäristövaikutus, johon vaikuttavat käyttöikä ja valmistusprosessi. Lattiamateriaalin valintaan kannattaa käyttää aikaa, koska se tulee olemaan käytössä kauan. Lattiamateriaalit ja niiden asennustekniikat kehittyvät koko ajan, joten niistä aiheutuvat kustannukset, mutta myös käyttömahdollisuudet muuttuvat. Asennus- ja materiaalikustannukset kannattaa suhteuttaa käyttöikään ja huollosta aiheutuviin kustannuksiin. Esimerkiksi puulattiat, kuten tammi lautalattia tai koivu lautalattia voidaan niiden kuluessa hioa useaan kertaan ja hiomisella ja pintakäsittelyllä niistä saadaan lähes uuden veroisia.

Puu on hyvä materiaali sisätiloihin

Puu sopii hyvin materiaaliksi sisätiloihin. Sen kosteutta tasaava ominaisuus on uniikki verrattuna muihin rakennus- ja pintamateriaaleihin. Puulla on kyky sekä sitoa että luovuttaa kosteutta, ilman kosteuden vaihtelun mukaan. Puu pystyy myös säilyttämään kosteutta tasaavan ominaisuutensa, vaikka se pintakäsiteltäisiin. Puuta käytetään sisätiloissa pintamateriaalina lattian lisäksi seinissä, katoissa, kalusteissa, portaissa, ikkunoissa ja ovissa. Sen käytöllä voidaan vaikuttaa huoneilman laatuun sekä sen kosteutta tasaavan ominaisuuden että sen vähäisten terveydelle haitallisten päästöjen vuoksi. Puulattiaa harkitessa, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan ammattilaiseen, jonka avulla voi selvittää parhaimmat ratkaisut omaan kotiin esimerkiksi Parkanon Listatehdas Oy tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita puutuotteita.