Porcellanato laatta, miten se eroaa keraamisesta laatasta?

14 February 2022
 Kategoriat: Home & Garden, Blog

jaa  

Porcellanato vs. keraaminen laatta, kuluttajat käyttävät termejä posliini ja keramiikka usein vaihdellen, ikään kuin ne olisivat sama asia. Tämä on ymmärrettävää, sillä keraamisia ja posliinisia laattoja käytetään samoihin käyttötarkoituksiin, ne asennetaan samalla tavalla sekä niillä on pitkälti samat hyvät ja huonot puolensa lattia- tai seinäpintamateriaalina. Samaan aikaan laattaliikkeiden myyjät väittävät usein, että näiden kahden tuotteen välillä on valtava ero, luultavasti perustellakseen posliinin arvostusta ja korkeampia hintoja. Onko posliini- ja keraamisilla laatoilla todella eroa? Posliini- ja keraamiset laatat ovat molemmat osa laajempaa laattaryhmää, jota voidaan yleisesti kutsua keramiikaksi - ryhmään kuuluvat kaikki jäykät laatat, jotka on muotoiltu luonnollisesta savesta ja jotka on kovetettu lämmön avulla. Nykyaikaisessa laattateollisuudessa posliinilaatat muodostavat kuitenkin oman luokkansa, joka on määritetty erikseen, koska ne täyttävät tietyt vaatimukset. Kaikki posliinilaatat ovat keramiikkaa mutta kaikki keramiikkalaatat eivät ole posliinia.

Mistä erottaa posliinilaatan? Tärkein määritys porcellanato laatalle on sen vedenimeytymis kriteerit, josta erottaa posliinilaatan parhaiten. Sekä keraamiset että posliiniset laatat saavat yleensä pintalasituksen, jonka vuoksi niitä on vaikea erottaa toisistaan. Yksi tapa määrittää, onko posliinilaatta todella posliinia, on tarkistaa sertifiointi. Laatassa tulisi olla merkintä, jossa lukee "Certified Porcelain Tile 0,5 % water absorption" ja timanttikuvio. Lasittamattoman porcellanato laatan vedenimukyky on < 0,5%.

Vedenimukyvyn testaamiseksi poltettu laatta punnitaan ensin, sen jälkeen sitä keitetään viisi tuntia sekä annetaan olla vedessä 24 tuntia.Tämän jälkeen se punnitaan uudelleen. Painon perusteella voidaan määrittää, paljonko laatta on imenyt itseensä vettä. Tämän tiheyden saavuttamiseksi käytetään erityistä kaoliinisaviseosta ja kvartsihiekkapohjaa, joka on hienompaa ja puhtaampaa kuin useimmat keraamiset savet. 
Kuluttajalle riittää yleensä, että posliini on tiivis, hienorakeinen ja sileä laatta, joka on vettä läpäisemättömämpi kuin tavalliset keraamiset laatat. Porcellanato laatat ovat kaikista laadukkaimpia laattoja ja ovat edukseen varsinkin kylpyhuoneissa. Alhaisen vedenimukykynsä ansiosta ne kestävät myös erittäin hyvin pakkasta, joten sopivat muihinkin kodin tiloihin. Porcellanato on kestävämpää ja se soveltuu paremmin raskaaseen käyttöön kuin keraaminen laatta. Jos posliinilaattaan tulee halkeama, läpivärjätyssä laatassa vaurio on lähes näkymätön. Posliini on helppohoitoinen materiaali, joka vaatii vain laastilinjojen säännöllistä tiivistämistä. Voit kysyä lisätietoja ammattilaisilta, esimerkikisi Vehoniemen Laattamyymälä